pondělí 11. března 2013

Siena Root - Different Realities (2009)



Siena Root patřej do rodiny současnejch retro rockovejch kapel, přičemž pro mě osobně patřej v rámci evropský scény mezi absolutní špičku. Jsou ze Švédska (jak jinak) a hrajou krásně zmaštěnej psychedelickej rock. Takže dlouhý vlasy plný vší, vousy (taky plný vší), dřevěný korálky, batikovaný košile, prohulený kaftany a spousta trávy a sluníčka. V jejich přítomnosti mám dost vážný pochybnosti, jestli se náhodou nepíše rok 1968.
Different Realities je hodně rozmáchlý album. Na jinejch nahrávkách jsou Siena Root celkem zdrženliví a jdou takříkajích po obyčejných písničkách, ale na týhle desce naprosto pustili uzdu svý fantazii a prostě nechali svý nástoje volně hrát. ´Možná proto je tahle deska tak strašně návyková...je to prostě takovej dialog s paralelním vesmírem.

První polovina desky šlape v rockový cestičce. I když některý riffy sekaj na hulváta v 7/8 taktu, čímž mi připomínaj geniální (a bohužel i polozapomenutý) Captain Beyond. Jemnější pasáže mi zase dost připomínaj atmosféru ze starejch desek Jethroll Tull, Uriah Heep nebo Doors.

Druhá polovina desky je ale naprostá zabijárna. Stačí vypsat názvy songů a jsme doma: Bairabi, Bhairavi, Ahir Bhairav, Bhimpalasi, Shree, Jog. Tady totiž dominuje sitár a všelijaký podivný orientální cinkrlátka, nicméně s rockovovou rytmickou sekcí. Zní to jako ztripovanej Ravi Shankar v hard rockový kapele. To je extra silnej tabák na kouření.

Přestože Siena Root existujou už delší dobu, koncertů maj pomálu. Takže když se někdy objeví příležitost, radim neprosrat.


Žádné komentáře:

Okomentovat