středa 22. ledna 2014

Petr Ferenc - Hudba, která si neříká krautrock (kniha)

Hudba, která si neříká krautrock mapuje krátké, ale o to intenzivnější dějiny německé hudební scény, která na přelomu 60. a 70. let dala světu kapely jako Kraftwerk, Can nebo Ash Ra Tempel. Musím přiznat, že příběh pro mě doposud neznámé kapitoly rokenrolu mě docela pohltil.




Jak autor Petr Ferenc píše hned v úvodu, k explozi kreativity nemohlo v té době dojít jinde než právě v Německu.  Poválečná mládež se v kulisách válkou poznamenaných měst vyrovnávala s historickými hříchy svých rodičů – povětšinou tak, že odmítala cokoliv, co bylo tradičně německé, protože tradiční = nacistické. Živnou půdu mezi mladými naopak nacházela předválečná avantgarda a levicové myšlenky. To vše se míchalo s rockovou revolucí, která se sem valila ze Západu za doprovodu filozofie hippies a vnímání ovlivňujících drog. „Sečtěte Beatles, LSD, pozdního Marxe a experimenty Karlheinze Stockhausena a vyjde vám krautrock,“ trefně poznamenal publicista Karel Veselý.





Fakt, že krautrock v podstatě nikdy neexistoval, teď nechme stranou. To vám koneckonců vysvětlí sám autor (sám častěji užívá termín "kosmische Musik"). Podstatné je, že v Německu se rozpohybovala hudební scéna a začalo vznikat umění nezatížené zažitými schématy a hledající nové výrazy. Ferencova kniha nabízí unikátní pohled do světa, kde nové zvukové objevy byly dílem chaosu a drog stejně jako promyšleného zvukového inženýrství; do světa, který byl ovlivněn novými technologiemi (především syntezátory) a současně nové technologie ovlivňoval.


Vzhledem k obtížné definici krautrocku Petr Ferenc zúžil výběr interpretů na ty, kteří odmítli kopírování západních vzorů a po celou kariéru se snažili být originální. Mezi ty nejzásadnější umělce tak autor počítá Amon Düül, Can, NEU!, Kraftwerk, Ash Ra Tempel, Faust, Popol Vuh, Cluster, Tangerine Dream a Klaus Schulze. Žádné ze jmen nešidí, naopak mu věnuje patřičný rozsah s podrobným rozborem původu a motivace jednotlivých členů, počátky a vývoj kapely. Všichni audiofilové si přijdou na své v momentě, kdy dojde na rozbor desek - Ferenc evidentně patří k těm "bláznům", kteří si dávají tu práci detailně definovat každou píseň každé desky. To ostatně není na škodu, protože v dosti nepřehledné diskografii takových Can je takový popis jen ku prospěchu věci. 





Autor navíc prokládá své dílo kapitolami, které zasazují věci do kontextu, což je velké plus. Čtenář tak lépe pochopí evoluci určitých kapel. V tomto ohledu je zajímá odbočka o původu elektronické hudby nebo o ideologii, že umělec není nutně, kdo "něco umí", ale zkrátka ten, kdo činí. Doslova jako zjevení na mě zapůsobil profil Karlheinze Stockhausena - člověk, který šel až za hranice možného.


Takzvaný krautrock, zpočátku vysmívaný pseudožánr, se nakonec stal nejvýznamnějším příspěvkem Německa do historie rocku. Jde však o mnohotvárný fenomén, který určitě nebylo jednoduché podchytit. Autorovi se to však podle mého názoru povedlo velmi dobře. Ideální čtivo na dlouhé zimní večery pro všechny hudební archeology, kterým tato pozoruhodná kapitola rockových dějin doposud unikala.


-----------------
440 stran, hromada ilustrací, báječný čtení za čtyři kila, vydal Volvox Globator. Knihu seženete například zde. Já jí kupoval v Rekomandu.

středa 15. ledna 2014

Wooden Shjips - Back To Land (2013)

Wooden Shjips vydali novou desku. V minulosti vám tohle sdělení mohlo stačit, v nehybném vesmíru tohoto specifického kvartetu se totiž téměř nic neměnilo. Čtvrté album Back To Land je však o poznání jinde. Navíc možná máme tu čest s nejlepší deskou v historii kapely.


Na první poslech zůstalo všechno při starém. Wooden Shjips se i na novince drží osvědčených ingrediencí, ze kterých vařili psychedelickou mlhu už na předešlých deskách. Zbožné uctívání garážového blues, psychedelie, kraut rocku, space rocku v kombinaci s fuzz kytarou a v řádně minimalistickém pojetí – tohle všechno najdeme i na Back To Land. Při podrobnějším zkoumání je ale patrné, že kapela prošla určitou evolucí.

Erik "Ripley" Johnson


Zaprvé se vyvinul zvuk. Své halucinogenní řemeslo kapela jakoby vytáhla na čerstvý vzduch a dopřála mu také trochu denního světla. Výsledkem je zdaleka nejprosvětlenější (rozuměj zvukově nejčistší) album v diskografii Erika „Ripleyho“ Johnsona a spol.

Jistých změn doznala i samotná hudba, která „swinguje“ víc než kdykoliv předtím. Umanutě repetitivní rytmus ve svižném tempu povyšuje minimalistické drone rockové písně na sbírku totálních opiátů, které by se měly podávat jen na předpis. Osobní hity? Nejvíce mě uhranuly písně In The Roses a Other Stars, ale nakažlivá je vlastně celá deska.



V některých momentech se neubráníte dojmu, že něco podobného už znáte od Can, Neu!, Hawkwind, Velvet Underground nebo Modern Lovers. Na druhou stranu má kapela moje sympatie, protože nikdy nepředstírala, že by objevovala Ameriku. Ke své inspiraci se hrdě hlásí.

Jednolitou zkouřenou atmosféru trochu rozbíjí závěrečná Everybody Knows, která jakoby vypadla z diskografie Crazy Horse. Postrádá typický mlžný opar a je to vlastně obyčejná písnička. Po nějaké době jsem ale tenhle song přijal jako dokonalou tečku za dokonalým albem. Kdo ví, třeba je to předzvěst budoucího směřování kapely…

Celkově to u mě Wooden Shjips znovu vyhráli. Za pomocí minimálních prostředků dosáhli maximálního účinku. Navíc svůj sound posunuli k elegantnímu kompromisu, který by mohl uspokojit staré fanoušky a přitáhnout nové. Neznám tolik kapel, které si s třemi akordy dokážou poradit lépe.

---------------------

Recenze vyšla na webu psychedelic.cz